PMDF studentės R. Raudytės komanda – Kauno Startuolių nominantai

Praėjusių metų gruodžio 18d. LR Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo vardinę stipendiją įteikė PMDF Viešosios komunikacijos 4 kurso studentei Rasai Raudytei. Kviečiame išsamiau susipažinti su stipendijos laimėtoja.

Rasa Raudytė yra kilusi iš Žemaitijos miestelio Platelių. Studijuoja Viešąją komunikaciją ketvirtame kurse. Paprašyta trumpai prisistatyti, Rasa save apibūdino kaip kaip žingeidžią ir keliauti mėgstančią asmenybę. Ji domisi viešaisiais ryšiais bei marketingu, tad šiuo metu daugiausiai laiko skiria žinių gilinimui tose srityse. Didžiausia jos aistra šiuo metu – kelionės.  Rasai teko keliauti po Europą ir Jungtines Amerikos Valstijas, tačiau už vis labiau ji mėgsta aplankyti naujas vietas Lietuvoje. Pasak Rasos,  Lietuvos krašto gamtos grožis yra neaprėmiamas ir neišmatuojamas, tai ir verčia ją stengtis siekti tikslų čia, Lietuvoje, nes keliaudama suvokė, kad yra gimtosios Lietuvos vaikas ir keliauti iš čia nenori niekur.

Rasa, kodėl pasirinkote studijuoti PMDF? Kas šių studijų metu patiko?

 PMDF pasirinkau, nes fakultetas siūlė mano norimą studijų programą – viešają komunikaciją. Žinoma, fakultetas jau pats byloja, jog domiuosi ir politinėmis aktualijomis. Labai džiugu, kad universitete mokytis galėjau iš savo srities profesionalų, tokių kaip Rytis Zemkauskas, Rita Miliūtė, Rimvydas Valatka, anapilin iškeliavęs Romas Sakadolskis. Tokie žmonės perduodami savo patirtį įkvėpia ir motyvuoja domėtis politinėmis aktualijomis bei lavinti kritišką mąstymą. Džiaugiuosi studijas pasirinkusi VDU, nes jas puikiai sekasi taikyti kasdienėje veikloje.

Šiuo metu moksleiviai svarsto ką ir kur studijuoti. Ką norėtumėt patarti dar tik besirenkantiems studijas moksleiviams?

 Kaip tik vakar skaičiau pranešimą savo buvusioje mokykloje – Platelių gimnazijoje. Abiturientas turi visas teises dar nežinoti, kuo jis nori būti gyvenime, kokį darbą dirbti. Jeigu nesi apsisprendęs, kur stoti, kas tave traukia labiausiai – imk Gap Year. Keliauk po pasaulį, bandyk atlikti praktiką ar savanoriauti įmonėje, kurioje tau būtų įdomu. Stenkis išbandyti save tose srityse, kurios tave domina. TIk taip sužinosi, ar veikla, kuri tau atrodo patraukli, tikrai verčia tavo širdį spurdėti iš džiaugsmo. Ir nepamirškite, kad viską ką darote, turite daryti geriausiai. Būkite geriausi savo srityje. Būkite profesionalai.

Ką jums reiškia būti LR Užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus stipendijos laimėtoja?

Buvo labai netikėta, nesureikšminau savo vykdomos veiklos akademinėje bendruomenėje ir už jos ribų. Tačiau labai smagu, kada gauni įvertinimą iš aplinkos. Priverčia susimąstyti – tikriausiai eini gera linkme.

Kas tai yra GlucoCarer, kurios veikloje dalyvaujate? Trumpai pristatykite komandą.

Komanda yra mišri – vienas narys Kipras Zabeliauskas yra Kauno Antano Smetonos gimnazijos abiturientas; Rolandas Jakaitis yra projekto įkūrėjas bei vadovas, KTU magistro studijų studentas, Eividas Kavolėlis yra KTU magistro studijų studentas. Produkto dizainerė Kristina Zakaraitė yra baigusi Vilniaus Dizaino kolegiją, o Justinas Gasparovičius – biomedicininės inžinerijos magistrą baigė KTU. Komandos nare tapau ir aš.

GlucoCarer kuria neinvazinį gliukozės kiekio kraujyje matuoklį diabetu sergantiems žmonėms.

Balandžio mėnesį su komanda dalyvavome Benedikto Gylio paramos fondo organizuotame renginyje Vilnius Išranda 2017, kuriame buvome nominuoti kaip Didžiausios idėjos autoriai. Vasarą praleidau Jungtinėse Amerikos valstijose, truputį nuo projekto buvau atitrūkusi dėl laiko juostų skirtumų, tačiau su komanda aktyviai bendravome ir dėliojome žingsnius, koks tolimesnis planas. Komanda liepos mėnesį idėją pristatinėjo Kauno savivaldybės organizuotame renginyje Kauno Startuoliai 2017, kuriame buvome išrinkti tarp geriausių ir gavome beveik 27 000 Eur finansinę paramą projekto vystymui. Kauno savivaldybės investicija davė mums tvirtą pamatą, nusamdyti inžinieriai jau surinko pirminį prietaiso variantą. Prietaiso veikimą po truputį bandome ant savęs, vėliau lauks rimtesnis tyrimas.

Spalio mėnesį pirmą kartą Lietuvoje vyko 1776 startuolių inkubatoriaus organizuojamas konkursas, kuriame konkuravo startuoliai iš aplinkinių šalių. Buvome išrinkti geriausiais ir mums suteikta garbė sausio mėnesį 22-26 dienomis dalyvauti Vašingtone DC vyksiančiame  1776 Challenge CUP Global Finals renginyje, kur atstovausime Baltijos šalis ir susirungsime su geriausiais startuoliais iš viso pasaulio. Džiaugiamės, kad būtent mums patikėta garbė pristatyti savo idėją, bet kartu ir nerimaujame bei jaučiame atsakomybę, nes renginys rimtas ir norisi kuo kokybiškiau pasiruošti bei reprezentuoti savo šalį.

Filmavome virtualų pitch, įdėjome nemažai darbo. Komisija, peržiūrėjusi virtualius pitch’us, atrinks dvidešimt geriausių, kurie keliaus į Vašingtoną. Vienas startuolis vietą finale užsitikrins, jei surinks daugiausiai viešo balsavimo balsų. Čia reikia mūsų universiteto bendruomenės pagalbos. Labai prašyčiau VDU bendruomenės narių palaikyti mūsų komandą prabalsuojant socialiniame tinke  https://www.facebook.com/GlucoCarer/videos/1775374169204087/

Kaip jums kilo mintis prisijungti prie GlucoCarer komandos? Trumpai pristatykite kaip prisidedate prie komandos veiklos.

Prie GlucoCarer komandos prisijungiau 2017 metų kovo mėnesį atsitiktinai susipažinusi su projekto vadovu Rolanadu. Kadangi pati studijuoju viešuosius ryšius, šitoje  srityje ir talkinu komandai. Administruoju socialinius tinklus, bendrauju su tiksline auditorija – diabetu sergančiais žmonėmis – bei su visais suinteresuotai asmenimis. Planuojame startuolio viešinimo strategijas, partnerystės galimybes. Vykdau tikslinės auditorijos poreikių analizę. Startuolis taiko Lean Startup metodiką, tad labai svarbu nuo pat produkto kūrimo pradžios komunikuoti su tiksline auditorija – išsiaiškinti jos poreikius, problemas, siūlyti sprendimus. Nuo pat veiklos pradžios aktyviai dalyvauju ruošiantis renginiams, pitch konkursams.

Glaudžiai bendradarbiaujame su Kauno Klinikų endokrinologijos skyriaus vedėja Evalda Danyte, kuri padeda pasiekti tikslinę auditoriją ir noriai dalinasi savo įžvalgomis diabeto tema. Lapkričio keturiolikta diena kasmet yra minima kaip Pasaulinė Diabeto diena. Šia proga LSMU Endokrinologijos būrelio studentai organizavo renginį, kuriame skaičiau pranešimą apie diabetą ir mūsų kuriamą neinvazinį gliukozės kiekio matuoklį, kuris visiškai eliminuotų pirštų pagalvėlių badymą diabetikams.

Kokie jūsų artimiausi planai, susiję su studijomis ir su startuoliu?

Šiuo metu rašau bakalauro darbą cukrinio diabeto tema. Suvokiu, kad man dar trūksta žinių, tad, baigusi vienas studijas, tikriausiai tobulinsiu save magistro studijose. Kokia tai bus konkreti kryptis – dar svarstau. Startuolyje ir toliau dalyvausiu, nes kaupiant žinias ir jų niekur nepritaikant – jos tampa bevertėmis. Labai svarbu lygiagrečiai su akademinėmis žiniomis jas taikyti profesinėje veikloje. Tą daryti galiu būdama GlucoCarer komandoje.

Ačiū Rasai už prisistatymą ir linkime sėkmės komandai artėjančiame konkurse. Tikimės, kad gauta stipendija padės įgyvendinti naujus planus.