E. Šakalienė: reikia rinktis studijas,kurios pačiam įdomios

Kauno miesto savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėja Emilija Šakalienė dalijasi mintimis apie Viešojo administravimo studijas ir savo karjerą.
Kas paskatino pasirinkti būtent tokios krypties viešojo administravimo/ Europos Sąjungos viešosios politikos ir administravimo studijas ir kodėl iš daugelio universitetų siūlomų programų pasirinkote studijuoti būtent Vytauto Didžiojo universitete?Tai buvo laimingas atsitiktinumas ar ilgai gvildentas noras?
Viešojo administravimo studijas pasirinkau su tikslu magistro studijose studijuoti VDU teisę, nes anksčiau nebuvo teisės bakalauro studijų. Tačiau studijos buvo įdomios ir po viešojo administravimo bakalauro baigiau Europos institucijų administravimo magistrantūrą.
Ką jums davė VDU viešojo administravimo bei Europos Sąjungos viešosios politikos ir administravimo studijos?
Studijuodama Europos Sąjungos viešosios politikos ir administravimo magistro programoje, pradėjau dirbti Kauno miesto savivaldybėje Užsienio ryšių skyriuje, kuriam šiuo metu vadovauju. Studijos buvo naudingos, nes buvo nesudėtinga įsijungti į darbus karjeros pradžioje. Pradėjusi dirbti Savivaldybėje, pakankamai gerai orientavausi įstatyminėje bazėje, buvo aiškios Savivaldybės funkcijos, turėjau žinių apie Europos institucijų veiklą.
Kas Jums labiausiai patiko VDU? Kokius išskirtumėte universiteto pliusus/privalumus?
VDU didelis privalumas šalia pagrindinių studijų stiprus užsienio kalbų mokymas, kas man labai praverčia darbe (anglų, prancūzų kalbos, italų pagrindai).
Ką veikiate šiuo metu?
Esu Kauno miesto savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėja.
Trys pagrindiniai dalykai, kuriuos turėtų daryti studentas, kad pasiektų tai, ką pasiekėte Jūs, arba daugiau..?
Visų pirma, studentas turėtų pasirinkti studijas, kurios jam yra įdomios. Antra, studijuodamas turėtų nebūti pasyvus stebėtojas ir stengtis įsigilinti į tas temas, kurios aktualios. Kadangi šiais laikais informacija labai greitai keičiasi, universitetas išmoko dirbti su informacija ir suteikia žinių, kur ją rasti ir kaip panaudoti.
Kokius savo pasiekimus labiausiai vertinate?
Gebėjimą vadovauti Užsienio ryšių komandai.
Ar studijos VDU PMDF galėjo prisidėti prie dabartinės Jūsų karjeros? Jeigu taip, tai kokiu būdu?
Be jokios abejonės universitete įgyta patirtis ir žinios (tiek specialybės žinios, tiek bendrąsias kompetencijas suteikiančios) padeda lengvai adaptuotis organizacijoje.
Ko palinkėtumėte svajojantiems ar besiruošiantiems studijuoti VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete?
Patarčiau tikrai drąsiai rinktis studijas PMDF. Jei tikslas yra dirbti Valstybės tarnyboje, tai Viešojo administravimo programa yra būtent ta, kuri palengvins kelią šiame karjeros kelyje. Studijų metu palinkėčiau skirti laiką temoms, kurios iš tiesų įdomios, mąstyti inovatyviai.
Kuriais metais studijavote ir baigėte studijas? Kurią programą?
Baigiau 2006 metais. Esu bakalauro studijų programos Viešasis administravimas bei magistro studijų programos Europos Sąjungos viešosios politikos ir administravimo absolventė.